Dood gevonden wolf bij Stroe blijkt doodgeschoten

13-10-2021

De dode wolf die op 1 oktober 2021 bij Stroe werd gevonden, blijkt doodgeschoten. Deze conclusie kwam uit sectie en genetisch onderzoek uitgevoerd door Dutch Wildlife Health Center (DWHC) in Utrecht en Wageningen Environmental Research (WENR). Het is nu ook bekend om welke wolf het gaat: GW1490m. De wolf leefde op de Zuidwest-Veluwe.

De wolf is een strikt beschermde diersoort. Het doden van een wolf is niet toegestaan en is strafbaar, daarom loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval. In het belang van dat onderzoek wordt er daarom op dit moment ook geen verdere informatie verstrekt.

Wolf Zuidwest-Veluwe

De mannetjeswolf GW1490m leefde vooral in het natuurgebied op de Zuidwest-Veluwe. Hij kwam eind 2020 vanuit Duitsland via Overijssel en de Noord-Veluwe hier terecht en vormde een paar met de wolvin die eerder dit jaar bij Ede is doodgereden.

In Gelderland leven ongeveer tussen de 15 en 20 wolven. De leefgebieden bevinden zich op de Noord-, Midden- en de Zuidwest-Veluwe. De wolf heeft buiten Gelderland ook nog een leefgebied op de grens van Brabant en Limburg. Naast de GW1490m zijn er in Nederland nog 5 andere dode wolven gevonden. Zij kwamen allen door een aanrijding om het leven. Uit Duits onderzoek blijkt dat na verkeersongevallen, illegale vervolging de tweede doodsoorzaak voor wolven is.

Bron: BIJ12