Goudjakhals op Duits-Nederlandse grens

28-09-2020

Zes schapen die op 25 en 28 september werden gedood in het Duitse Kranenburg bij Kleef, vlakbij de Nederlandse grens ter hoogte van Nijmegen, zijn niet gedood door een wolf maar door een mannelijke goudjakhals. Dat meldt het deelstaatministerie voor Natuur, Milieu en Consumentenbescherming in Noordrijn-Westfalen. Het is al niet meer zo uitzonderlijk dat een Europese goudjakhals wordt gespot in Duitsland. Als deze goudjakhals de grens oversteekt, wordt hij de vierde jakhals in Nederland, na eerdere vaststellingen in 2016 en 2017 op de Veluwe en in 2019 in de provincie Drenthe.

Kranenburg ligt op een steenworp van Nederlands Noord-Limburg en pal op de route die wolven Naya, Roger en Noëlla gebruikten om vanuit Duitsland Nederland binnen te komen en vervolgens door te lopen tot Belgisch Limburg. Met een goudjakhals op die plaats wordt de komst van de soort naar Vlaanderen plots ook wel heel erg tastbaar.

Bij Welkom Wolf zijn we er klaar voor. Toen we tien jaar geleden de komst van de wolf naar Vlaanderen voorspelden, registreerden we meteen ook de website www.welkomjakhals.be, want de komst van deze mini-wolf stond net als die van de wolf in de sterren geschreven.

Er is echter één belangrijk verschil: de wolf is een terugkomer - die leefde hier millennia lang tot we hem uitroeiden - maar de goudjakhals niet. De goudjakhals is een nieuwkomer die nooit eerder in ons deel van Europa voorkwam. Toch is hij geen invasieve exoot. De goudjakhals is een Europese predator die timmert aan de weg en die langzaam maar zeker zijn natuurlijk verspreidingsgebied verruimt.

Hij komt voor in Zuidoost-Europa en grote delen van Azië, van de Balkan tot Thailand en van het Midden-Oosten tot aan Oostenrijk. Hij is bijvoorbeeld goed ingeburgerd in landen als Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Slovenië. De laatste jaren breidt de goudjakhals zich in Europa uit in noordelijke en westelijke richting. De eerste voortplanting in Oostenrijk en Italië is al een feit en zwervende dieren zijn aangetroffen in Zwitserland en Frankrijk, in veel landen in Noordoost-Europa, in Duitsland en zelfs in Denemarken en Nederland.

Zoals dat eerder al voor de wolf het geval was, blijven België en Luxemburg over als laatste landen in Europa die nog geen goudjakhalzen op bezoek kregen. Maar dat is slechts een kwestie van tijd.

De goudjakhals is in Europa beschermd door de Conventie van Bern en door de Habitatrichtlijn. Als een goudjakhals ons bereikt, is hij hier meteen beschermd.

Bron: Landschap vzw, België