Wolf aangereden in Overijssel

13-11-2017

Vanmorgen rond 8 uur is een wolf aangereden op de N343 tussen Kloosterhaar en Bergentheim. De politie was snel ter plaatse en heeft, conform het Wolvenprotocol, melding gedaan bij Wolven in Nederland. Gelijk is een regionale wolfadviseur van Wolven in Nederland er op af gestuurd om de vindplaats veilig te stellen. Hierdoor kon er onderzoek plaatsvinden naar de omstandigheden en het dier worden opgehaald om sectie op te verrichten en DNA-onderzoek uit te voeren.

Voor dit jaar is deze aanrijding al de vierde melding van een wolf in Nederland. In maart is een wolf op de A28 bij Veeningen overreden, in augustus zijn een aantal schapen aangevallen door een wolf in Groningen en in oktober is een wolf gefotografeerd op de Veluwe. De terugkeer van wolven naar Nederland wordt gevoed door de Duitse wolvenpopulatie. Alleen al in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen leven 14 wolvenroedels. De nieuwste roedel bevindt zich nabij Barnstorf: op zo’n negentig kilometer van de Nederlandse grens.

De locatie van de aanrijding is niet ver van bekend wolvengebieden in Duitsland, zoals bij Nordhorn en Meppen (bron). Het is daarom niet vanzelfsprekend dat deze overreden wolf dezelfde wolf is als die over de Veluwe liep. Er zijn niet veel barrières die wolven tegenhouden. Wolven zijn goede zwemmers en uitstekende lopers. In een nacht kunnen ze met gemak 70 kilometer afleggen. In Duitsland blijkt dat wolven rivieren, snelwegen en druk gebruikte gebieden passeren, meestal 's nachts, maar soms ook overdag. Wolven hebben geleerd mensen te mijden of te negeren. Maar menselijke bouwwerken zoals wegen, bruggen en bebouwing gebruiken ze wel. Wolven hebben robuuste natuurverbindingen niet nodig. Maar deze groene verbindingen met bijvoorbeeld ecoducten kunnen wolven en hun prooidieren wel helpen nieuwe gebieden te koloniseren. En het kan slachtoffers voorkomen, verkeer is in Duitsland doodsoorzaak nummer 1.