Wolf van Beuningen afkomstig uit Oost-Duitsland

2-11-2016

De wolf die begin september in Beuningen (Overijssel) werd gesignaleerd is afkomstig uit een roedel in het oosten van Duitsland. Dit blijkt uit DNA onderzoek van Onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research (Alterra) in opdracht van de provincie Overijssel. Dit is de tweede wolf in ruim honderd jaar die Nederland aandoet. In 2015 heeft er enige tijd een wolf rondgelopen in Drenthe en Groningen.

Het DNA profiel van de wolf in Beuningen is vergeleken met profielen van wolven die het Duitse instituut Senckenberg beheert. Het gaat om een vrouwelijke wolf, oorspronkelijk afkomstig uit de “Uekermünde”-roedel in Mecklenburg-Vorpommern, die eind augustus is waargenomen ten oosten van Nordhorn (Duitsland) en daarna begin september in ons land bij Beuningen. De wolf had toen een afstand van minimaal 550 kilometer afgelegd. Of het dier al langere tijd verbleef of verblijft in de regio Nordhorn is niet duidelijk.

Sinds 2000 komen er weer wolven in Duitsland voor. Ook in andere delen van Europa maakt de wolf een comeback. Het is dan ook aannemelijk dat wolven in de toekomst vaker Nederland aan zullen doen. De wolf is in Europa en Nederland een beschermd dier. De provincies zijn goed voorbereid op de (terug)komst van de wolf. Hieromtrent zijn heldere afspraken gemaakt.  Zolang het dier natuurlijk gedrag vertoond en schuw is, is het niet nodig actie te ondernemen. Wolf en mens kunnen goed samenleven. 

Meer over het DNA onderzoek op Wageningen Environmental Research.