Wolf was in groningen

16-09-2017

De twee schapen die in augustus 2017 dood zijn gevonden in de provincie Groningen zijn het slachtoffer geworden van een wolf. Dit blijkt uit DNA-onderzoek.

Dollarddijk

De schapen werden gevonden in de omgeving van de Dollarddijk bij Nieuw Statenzijl. De organisatie Alterra heeft een DNA-onderzoek op verzoek van de provincie Groningen uitgevoerd en hieruit is gebleken dat de schapen door een wolf zijn gedood. Doordat de schapen na enkele dagen zijn gevonden, kon niet worden vastgesteld uit welke roedel de wolf afkomstig was. Daar speelde bij dat de schapen al deels waren aangevreten door één of meerdere vossen.

Duitsland

Het vermoeden is dat de wolf na het doden van schapen de provincie Groningen heeft verlaten en is teruggekeerd naar Duitsland.

Schadevergoeding

De agrariër krijgt voor de gedode schapen een volledige schadevergoeding.

Wat te doen

- Waarnemingen van wolven kunt u melden op: www.wolveninnederland.nl.

- Informatie om schade aan vee door wolven te voorkomen, kunt u vinden op: www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/faunaschade-preventiekit-fpk/module-wolven-vossen-en-marterachtigen.

- Schade aan vee kunt u melden bij BIJ12-Faunafonds: www.bij12.nl/faunafonds.

- Bij constatering van wolven, start het wolvendraaiboek (zoals vastgesteld door provincies): www.bij12.nl/assets/Operationeel-draaiboek-wolf-fase-1.pdf.

Bron: persbericht provincie Groningen.