Waar komen wolven voor

Oorspronkelijk kwamen wolven in heel Europa voor. Na eeuwenlange vervolging was de wolf in de meeste landen verdwenen. Dankzij bescherming van de wolf, groeiende aantallen prooidieren en groei van natuurgebieden neemt het aantal wolven de laatste decennia weer toe. 

Zowel in Duitsland als in Polen, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Spanje en Zweden nemen wolven in aantal toe. De bestaande kerngebieden groeien jaarlijks langzaam en vanuit deze kerngebieden verspreiden jongvolwassen wolven zich alle kanten op. Vaak over korte afstand, maar geregeld ook over zeer lange afstanden, zoals de Duitse gezenderde wolf 'Alan', die vanuit Oost-Duitsland 1500 kilometer aflegde en in Witrusland eindigde; of de Italiaanse wolvin die naar Noordoost-Spanje emigreerde.

Een Noorse wolf liep vanaf de omgeving van Oslo naar Karlskrona in het uiterste zuidoosten van Zweden. Een reis van 700 kilometer in vogelvlucht. Doordat deze wolf altijd overdag liep is hij veel gezien en gefotografeerd en is zijn reis goed gedocumenteerd.

Een wolf in het uiterste noorden van Denemarken had zeker 850 kilometer afgelegd vanaf zijn geboorteplek in Duitsland.

Wolven over de grens

België

Op 4 augustus 2011 is bij Gedinne in België een wolf gefilmd door een filmploeg van Dieren in Nesten. Het dier had kenmerken van een Frans-Italiaanse wolf. In oktober 2016 werd een een tweede (waarschijnlijke) wolf waargenomen in de provincie Luxembourg. In januari 2018 arriveerde opnieuw een wolf in België, de wolf bezocht daarvoor Nederland. Helaas zijn de drachtige wolvin en haar jongen gedood. Rond kerst diende zich een vervangster aan en in 2020 heeft dit wolvenpaar jongen gekregen. Ook zitten er al langere tijd wolven in de Belgische Ardennen, waaronder een paar op de Hoge Venen. Lees meer op de website Welkom Wolf en kijk hier op de kaart voor Wallonië.


Duitsland

In Duitland zijn minimaal 128 wolvenroedels, 35 paren zonder welpen en 10 solitaire territoriale wolven aanwezig (wolvenmonitoringsjaar 2019/20). Er zijn in dat monitoringsjaar 431 pups vastgesteld. De dichtstbijzijnde roedels leven bij Nordhorn, Meppen, Herzlake en Werlte nabij Twente en Drenthe.

Lees meer over wolven in Duitsland op de website van de NABU, op deze website informatie over wolven in Niedersachsen en op deze website voor Nordrhein-Westfalen. Of kijk hier op de kaart.


Wolf in de Franse Alpen Foto: ONCFS

Frankrijk

In Frankrijk komen wolven vooral in het zuidoosten voor. Vanuit Italië hebben zich wolven gevestigd in de Franse Alpen en omgeving. Vanuit dezelfde populatie zijn wolven naar de Pyreneeën getrokken en hebben tot in Spanje territoria gevestigd. Franse wolven zijn ook naar de Vogezen gelopen. De eerste wolven zijn daar in het verleden afgeschoten, maar in 2013 zijn er voor het eerst sinds lange tijd weer jonge wolven geboren. De Vogezen liggen op circa 400 kilometer van de Nederlandse grens. Van daaruit hebben wolven ook de Luxemburgse en Belgische Ardennen ontdekt. Een overzicht van wolven in Frankrijk is vinden op de website van Loup France.