Voor jou

Hieronder vind je meer achtergrondinformatie over wolven in Nederland: literatuur, apps, folder, lespakketten, veelgestelde vragen én een spreekbeurt!

Wolven in Nederland heeft veel informatie gebundeld in de speciale folder Wolven in Nederland - Wat betekent dat voor u? Download eenvoudig en print de folder uit. Er is ook een Engelstalige versie.

Spreekbeurt over de wolf

De wolf is veel in het nieuws. Na 150 jaar verdreven te zijn, leven er weer wolven in Nederland. Er is veel te leren over hoe wolven leven en hoe wij als mensen daarmee om kunnen gaan.  

 

Download hier de spreekbeurt over de wolf. Maak je spreekbeurt nog spannender met het geluid van huilende wolven.

 

Download ook gratis onderstaande zoekkaart over de wolf.


Verstuur je eigen wolf

Wil jij je vrienden blij maken met een wolvenkaart? Bestel ze dan bij ons, dan maak je ons ook blij!

Studio Wolverine, een van de partners van Wolven in Nederland, heeft een set van 6 kaarten met foto's van wolven in groot A5 formaat (15X21cm) gemaakt. Op de achterzijde staat het logo van Wolven in Nederland, en dat wij staan voor een “conflictarm samenleven van wolf en mens”.

Ansichtkaarten wolf

Om dit geen loze uitspraak te laten zijn, komen de opbrengsten van de verkoop van de kaarten ten goede aan het werk van Wolven in Nederland.

De kaarten kosten € 1,50 per stuk en worden verkocht per set (wegens de verzendkosten).

Via deze website zijn deze kaarten per set van 6 stuks aan te schaffen tegen een gereduceerd tarief van €1,25 per kaart. Dus je betaalt voor 6 kaarten: € 7,50 + verzendkosten (verzendkosten 1 set = €2,30  2 of 3 sets €3,00, vanaf 5 sets geen verzendkosten)

Bestellen gaat eenvoudig door een e-mail te sturen naar: info@studiowolverine.com onder vermelding van “WIN kaarten” en het aantal sets dat je wil bestellen.

Apps en boeken

Roofdiergids

Roofdieren spreken tot de verbeelding. Sommige roofdieren werden bijna of helemaal uitgeroeid. Een aantal soorten is echter bezig met een comeback. Soorten als wolf, wilde kat, otter en boommarter breiden zich weer uit. Om de roofdieren van Nederland te herkennen is er nu de Roofdiergids op zakformaat. 

De gids is geschreven door Jaap Mulder en geïllustreerd door Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling en helpt bij het herkennen van alle West-Europese roofdieren. Behalve het dier zelf zijn ook zijn look-a-likes, pootafdrukken en drollen afgebeeld. Bestellen kan via de web(geef)winkel van ARK.


Wolven App

Een Engels en Spaanstalige app over de wolf. De app bevat mooie animaties, foto's, kaarten en heel veel informatie. De app is te koop in de Google Play Store en in de iTunes App Store.

De app werd ontwikkeld door de Spaanse Fundación Félix Rodríguez de la Fuente. 

Boek de Wolf Terug

Dit boekje vertelt over het gedrag van wolven, hun geschiedenis in Europa en maakt je nieuwsgierig naar wat het kan betekenen als een wolvenpopulatie zich in Nederland vestigt. Moeten we bang zijn of juist blij dat wilde dieren hier (weer) willen leven?

De auteurs zijn verenigd in Wolven in Nederland en deskundig vanuit een andere optiek: Dick Klees is dierecoloog, fotograaf en illustrator bij Studio Wolverine. Erwin van Maanen is ecoloog en milieukundige bij EcoNatura. Leo Linnartz is ecoloog voor natuur en landschapsontwikkeling bij ARK. Martin Drenthen is hoofd-docent filosofie bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Michiel van der Weide is teamleider bij Natuurmonumenten.


Titel: De Wolf is terug, Kosmos Uitgevers, ISBN-13: 9789052109862, ISBN-10: 9052109869.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel.

Wolven links

Lespakket

Speciaal voor groep 5 t/m 8 van de basisscholen ontwikkelde het IVN natuurlessen over de wolf. Deze natuurlessen met YouTube-filmpjes zijn gratis te downloaden en maken het leerkrachten makkelijker om buitenles te geven.

Het lesmateriaal bestaat uit een kennisfilmpje op YouTube, een vlog, een uitgebreide lesbrief voor leerkrachten en drie uitgewerkte opdrachten (los van elkaar uit te voeren) en bijbehorende werkbladen. 

De natuurlessen zijn hier gratis te downloaden.